Spel-glädje

Jag nämnde aldrig att jag lyssnade på ett osannolikt program på P1 i lördags. Det handlade om den gamla idolen och raggarprofilen Eddie Meduza. Oj, vilket liv. Stackars man, vilken uppväxt. En alkholiserad mamma och ständigt mobbad i skolan. Märkligt nog en seriös musiker, dessutom. Inte bara en kille som fått spel. E. Hitler. Humor i gränstrakterna, minst sagt. Han kom till Mullsjö Pub, en gång. Otroligt mycket folk, men jag tror han var för full för att spela. "Vem är fullast av oss, Börje? Då kör la ja". Min bror har LP-skivan.

Lyssnade åter igen på Inför Eurovisionschlagerfestivalen. Återigen god underhållning. Fastnade för spelglädjen hos Portugals progg-gäng. Men jag undrar om inte jag hörde vinnarlåten. Finland hade ett otroligt starkt bidrag, tycker jag. Eurodisko med budskap. Refrengens text satte sig direkt. "I don't want to loose control, but I'm falling. I just cant believe it. Never thougt that i would be the one falling down." Enkelt, bra, fräscht, äkta.

Ett annat inslag som överraskade var Bosnien-Herzegovina, som hade en snygg bakgrund med gamla kommunist-tillbehör. Flaggor, marcherande arbetare, bilder och texter, farger. Är ju intresserad av politik... Snyggt och en pumpig låt med bra sångare. Krister Lindarv tyckte som jag och föll för den. Men Finland och Sverige är mina favoriter.

Har jag nämnt att en gammal serie går på TV, nu när Father Ted är slut kan man titta på "Javisst, herr minister" och fortsätningen; "Javisst, herr premiärminister". Då får man insikt i politiken. Orkar man bara med de första fem minutrarna, som kan vara lite sega, så tar det sig sedan när intrigen blir tillskruvad till max. Vilken humor. Den ständigt hostande och serierökande hälsoministern - bara det är kul.

Är så utchasad och trött, så jag märker att jag skriver på gränsen till osammanhängande. Lite som Röde Baron i ett inlägg, ja, kanske han trots allt var än mer trött, eh, och lite dimmig, dessutom. Det var hårt arbete igår. Skruvade ihop alla vattenrör till badrummet uppe, installerade badkarsblandaren och satte på vattnet igår. Nervöst, ville inte att det skulle läcka någonstans. Så jag vred försiktigt på vattenflödet, bara lite, på huvudkranen och sprang omkring för att se om det läckte någonstans. Jo, det rann ur en koppling, men jag hade missat att dra åt den, så det räckte att vrida några varv med skiftnyckeln. Vred på huvudkranen på max och se, det höll. Vilken tur. Jag hade liksom inte tid att åka på en massa efterlagningar. Sedan satte jag upp ett väggskåp i köket och hyskade på köksfläkten under. Kopplade ihop med ventilenupp på taket. Till slut köksfläkt i köket. Ja, huset klart i stort sett. Några lister och en del annat står på tur, men - klart! Känner vissa stänk av glädje i tröttheten.

Always two there are

Var och vände i Norrköping i dag. Köpte en Blocket-badkars-blandare. 150 kr är bra mycket billigare än 1700 kr, som en ny motsvarande kostar. Spännande att se hur folk bor. Han som sålde den hade själv renoverat hela kåken, från källare till vind. "Allt du ser har jag gjort själv", sa han. I min ålder. Det verkade finnas en kvinna längre bort i huset. Barn helt säkert. I källaren hade han två elgitarrer och en liten musikstudio, med dator och klaviatur. Oj, liksom, så skrämmande likt mig på många sätt, även om jag inte realiserat min dröm att ha musikstudio - eh... och fru. Han presenterade sig dessutom som Pelle, mitt gamla smeknamn från Mullsjö. Han hade en kompis som han spelade med. Det har jag också. Kom att tänka på Star Wars repliken. Always two there are, a master and an apprentice. Det kändes lite mystiskt till slut.

Skulle inte ha åkt, om det inte råkade hända sig så, att jag inte var ensam att längta efter glass på Halvars. Har svårt att både ekonomiskt, miljömässigt och rentav av mentala skäl att motivera mig att slita gummi på motorvägen fram och tillbaka bara för ett köp. Trots att jag är tidspressad. Det var i alla fall skönt att känna att helgen innebar lite fräsch social kontakt. Trodde jag skulle få bråka lite, eftersom jag träffade en tjej. Men jag fick be om ursäkt på slutet att jag inte lyckades leva upp till förväntan. Det brukar munhuggas och bråkas när jag är i farten. Tvärtom var det alltså helt friktionsfritt prat. Glassen var god, särskilt tillsammans med termoskaffet jag i småländsk anda tog med mig.

Ganesha och jag råkade i luven, igen, i  fredags. Först var jag taskig i onsdags. Vi planerade aktiviteter på en studieresa till Stockholm, då Ganesha av goda skäl frågade var Polismuseet låg. Det bör inte ligga alltför långt från Riksdagen. Men eftersom jag blivit trängd av Ms Austen innan, var jag irriterad och svarade med en ganska dryg ton, "Det ligger i Stockholm".  Många skrattade runt bordet. Men inte Ganesha som tände till. Jag bad senare om ursäkt.

I fredags retade jag alltså upp Ganesha igen. Det slutade med att jag fick ge henne en kram tills hon blev mjuk igen. Det är inte alltid kramar går hem, men kanske att det gjorde det denna gång, på riktigt. Annars fejkade hon väldigt bra. Debatten urartade då vi diskuterade disk. Jag vägrar att diska för hand när vi har en diskmaskin. Andra, däribland Ganesha, kollar väldigt noga vem som ställer ifrån sig disk i hon - och sedan lämnar den där. Min odiskade tallrik hamnade på mitt skrivbord efter en sån lämning. Det var Ganesha som skulle göra ett Statement. Sanningen var ju den att diskmaskinen diskade och jag tänkte vänta ut den och sedan ställa in tallriken. Men alla trodde ju säkert att puckopeo på manligt manér förväntade sig att "mamma" skulle ta hand om tallriken. Mamma - dvs kvinnorna i församlingen och Ganesha i synnerhet. Diskdebatten urartade alltså, men jag gillar ju Ganesha även om hon har en underlig åsikt, så jag fick göra mitt kramgoa statement till slut.

Rebellpuckopeo bråkar alltså. Kanske borde man vara mer smidig, men jag har så svårt för att böja mig framåt för bossen, vem det nu än är. Särskilt om bossen är en bisarr princip. Fast vi har diskmaskin, så ska vi diska för hand. Ibland undrar jag om det är såna här småsaker som orsakar kaos i slutändan. Jag vet att X och jag fajtades över hur besticken skulle ligga i lådan. Min idé var att det skulle ligga från vänster till höger som det ligger dukat på restauranger. Gaffel, sked, kniv. X hade en annan tanke, men hon gav sig på den här punkten. Otroligt. Likadant bråkade vi över vilken princip som skulle gälla för att hänga tavlor. Suck. Jag känner att jag vill lämna ämnet. Det är passé. Tror inte vi seppade på grund av de där vardagliga förtretligheterna. Men helt säker är jag inte. Så frågan hänger där; är det småsaker som orsakar kaos i slutändan - för två?

To be, or not to be, that is the question.
Is it nobler in the mind to suffer
The slings and arrows of outrageous fortune
Or to fight against a sea of troubles,
And end them by fighting? To die, to sleep,
Nothing more, and by sleeping, to be able to say we end
The heartache, and the thousand natural shocks
That the body gets as part of life is an ending
To be wished for very earnestly.

För varje år märker jag att jag förstår Hamlets vånda mer och mer. Samtidigt är inte min invändning mot "sömnen" risken att drömma, snarare risken, eller chansen, att det plötsligt vänder och att man då missar det, precis. Som att hitta trisslotten, miljonvinsten, köpt men oskrapad i den avsomnades plånbok. Telefonen som ringer, samtalet som någon väntat på så länge, kom. Men det finns ingen längre som kan svara.

Jag minns fortfarande kusinens treåriga tjej, som med sin mammas tonfall sa "Typist", när någon förtretlighet drabbade henne. Det lät så lillgammalt, så roligt, och samtidigt lite oroande.

Nu ska jag sova; "Always one there is".

"To sleep... we end the hearteche."

Med besked

Jo, lite kul har puckopeo. Jag råkade ropa genom korridoren "Mulle - ska du ut ikväll?" Jag riktigt såg hur örona spetsades på en elev, kanske var det Morgana. Senare åt vi, ett gäng på Saliga Munken. En vanlig torsdagkväll - men vi hade goda skäl. Den gamle, unge Fysikern var på besök i Norrköping. X-arbetskamrat. Trevligt i all enkelhet. När vi först kom dit var det mest  en gråhårig blandning. Men efter ett par timmar föryngrades klientelet. Några pinglor parkerade vid bordet bredvid. Synd, på ett sätt, att vi hade så kul på vårt eget bord. Jag gjorde inga sidledes manövrar. När jag gick, kändes det som någon kikade på mig lite extra. Kul att inbilla sig det i alla  fall.

Fysikern, som inte sett mig på ett par år, kommenterade min fysik, och sade snällt att jag såg smalare ut, och yngre, och bättre frissa. Oj! Synd att han är kille - och att jag är hetero. Ursäkta, jag känner att jag börjar låta fixerad. Så illa är det inte. Tror jag. Nä, ärligt det är rätt lugnt. Men det var ju roliga besked. Nu undrar jag smått om jag kan gå ut med en lägre ålder än 39 - och gå iland med friseringen av sanningen. Social ålder.

Ett annat X, nämligen mitt X, nåddes av ett tungt besked. Jag blev inte ett dugg skadeglad. Bara ledsen för hennes skull. Och orolig för hur hon hanterar det eftersom hon har barnen nu. Jag har berört det förr, men någonstans, önskar man att det fanns något sätt för mig att trösta knyttet. Men ett X är ett X och ovälkommet är allt det där. En gång på pallplats, nu ståplats bland övrig pöbel. Så är det och, ja, det bara är så. Någon gång får jag finnas för någon annan, kanske.

Ett positivt och överraskande besked nådde mig idag. En fond har beviljat mig och en grupp elever 20 000 kr för en toleransresa till Polen, Auschwitz. Oj, oj. oj. På en gång bra och dåligt. Bra för att vi fick pengar, dåligt för att det är för lite. Plan A får skrinläggas och en plan B skakas fram.

Oj, nu blev det spännande på TV:n. Jag ser den svenska filmen Rånarna, från 2004. Nu vet polistjejen att hennes sambo är inblandad i ett våldsamt rån. Och han, en X-främlingslegionsoldat, vet att hon vet. Hon vet däremot inte än, att han vet. Nu vet hon... Han stack. Hu, det var lite spännande. Skulle han dödat henne, nä, men hans dumma kompisar vill det. Aj, då.

Nu är det dags att lämna in, sova hårt, med besked.


Eh toa?

Ibland är det lite svårt att komma igång att skriva. Vad ska man haka upp sig på? Tema? Start? Man kan ju tänka "äsch, jag har inget att skriva om idag". Men jag lovar dig, huvudet är fullt. Och det säger jag inte för att vara märkvärdig. Ditt huvud är fullt med. Det svåra är att hitta den där hävstången, katalysatorn, den där lilla lösa tråden i nystanet så att man kommer igång att associera.

Författare, vilket är lite övermage att jämföra sig med, som Jan Guillou, menar att författarskap handlar om i princip noll inspiration och hundra procent transpiration. Det går inte att vänta in den rätta känslan, eller någon musa som ska viska något i örat eller vad det nu är. Det är betonghäck som gäller, och i hans fall, att hamra på skrivmaskin. Vad jag förstår skriver han fortfarande på en speciell modell av en elektrisk skrivmaskin som inte tillverkas längre, så han har köpt ett antal extra som reserv. Där finns tydligen en slags rätt känsla han kräver, från sin skrivmaskin.

Jag kan irritera mig på Barbaras knappar. De är usla, ärligt talat. Frågetecknet sitter dessutom taskigt till, så jag har jättesvårt att hitta det. Likadant citattecknet. Tangenterna sladdar, ibland trycker jag men det blir ingen respons på skärmen. Skulle man gå över till bärbart på arbetet, så skulle jag nog, likt Guillou, kräva ett riktigt tangentbord att koppla in mot datorn. Men skrivmaskin, som jag lärde mig skriva på i högstadiet, med fingersättning, det är jag glad att slippa. Allt fippel med suddigum och tippex...

Idag fick jag besök av min chef på lektion. Det kallas att askultera. Det är lite nervöst, men bra. Vi borde göra det mer, för man skärper sig lite extra och får respons på det man gör på ett annat sätt än den respons elever ger. Jag hade tänkt att gruppen skulle övat in "Internationalen" eller "Staten och kapitalet" och sjungit, men så blev det inte. Än. Det hade annars varit ganska kul. Kanske skulle vi övat in några smarta repliker allihopa också, och verkligen kört imponera-spåret. Men det blev faktiskt en helt vanlig lektion. Jag var tvungen att fråga i korridoren, efteråt, om jag hade varit som vanligt. Det hade jag, möjligen lite strängare mot pladder, sa Morgana.

Jag har sparat några sidor ur Corren som handlar om resor. Jag börjar längta så oerhört efter att resa till salta stränder, blå hav och marmorruiner. Tänk att gå på timjandoftande sluttningar ner mot havsvik. Fantisera framför ruinerna av ett tempel. Höra havet slå mot strandens stenar och snäckor. Se rester av vita marmorpelare vila i det grönblå vattnet.

Mitt nästa mål är Malta. Eller kanske Cypern. Eller öar i Cycladerna. (All koppar från antikens Grekland kom från Cypern, därför heter koppar koppar, helt enkelt., från öns namn.)

Mitt mål på närmare håll är att färdigställa toaletten. Jag har i alla fall invigt den, så att säga, men jag fick spola med en hink vatten. Avloppet är klart i alla fall. Skitbra.

Sömn

He, he, ganska underhållande. Tittar på Inför Eurovision Song Contest. . Jag vet att många tycker det är töntigt, dåligt, pinsamt och kanske i bästa fall ett sömnpiller. Men jag och fler med mig, tycker att det är underhållning! De första bidragen i programmet är från Montenegro och Tjeckien. Montenegro hade i alla fall smaken att välja en ganska söt tjej, särskilt i den rosa saken. Härligt hår, dessutom. Tjeckiens bidrag är totalt mystiskt. Någonting om Romer och en superhjälte filmat med superlåg kvalitet, kornigt och konstiga färger, ryckiga och märkliga klipp. Värdelösa specialeffekter, som knappt platsar under namnet. Låten var väl allmänt okej och har man konstig humor, så är det ett hyggligt bidrag. Men det fick noll av panelen i studion. Det var väl hårt. Turkiet blev kvällens favorit för panelen, och tja, kanske mig med. Svårt att inte ryckas med.

Igår lämnade jag över barnen till X. Efteråt skakad och upprörd. Tog flera timmar att landa. Konstigt, man kunde ju tro att man vänjer sig, men det är väl mer komplicerat. Vissa dagar är man mer sårbar. Jag inser att jag måste lova mig själv att sova på natten och inte arbeta ikapp med huset. Sömn är viktigt för att hålla balansen.

Margeret Thatcher, som var Storbritanniens premiärminister under 1980-talet, hade väldigt litet sömnbehov, sa hon själv. 4-5 timmar per natt. John Silver och kanske en och annan arbetskamrat verkar sova mellan 01.00 och 06-07 på morgonen. Det blir 5 till 6 timmar per natt. Jag har försökt minska ner mitt sömnbehov. Under perioder med arbetstoppar, eller särskilda behov, har jag också sovit 5-6 timmar. Kanske under fem dagar på raken. Det har alltid slutat med huvudvärk eller migrän. Jag passar inte för lite sömn, det är helt klart.


Nu ska jag ta hand om mig och sova strax.


Sweet Jesus

Det var lite kalas under eftermiddagen/kvällen hos John Silver. Vi diskuterade bland annat Ipred-lagen, med anledning av ThePirateBay rättegången och ja, John Silver, piraten, själv. Optimus, var där och är en av John Silvers närmaste vänner - han tycker domen är helt korrekt, ett års fängelse vardera och 30 miljoner i skadestånd. Det förvånar mig lite, att han tycker det, med tanke på sin vän. Men Optimus är kanske lite fyrkantig, när jag tänker på det, fast vänligheten själv. Kristen, förstås.

Ipren-lagen - den ger mig hvudvärk! Jag gillar inte att myndigheterna får större möjligheter att efterforska folks aktiviteter på Internet. Det blir lite för mycket intrång på den personliga integriteten. Storebror kikar över axeln jämt, varje sida du besöker, varje text du läser, varje bild eller film du tittar på. Varje fil du laddar ner. Allt kan lagras och lämnas över för granskning och analys. Nä, det är bara för mycket. Tänk om det var likadant med mobiltelefonerna, att någon kunde se var du var hela tiden, se vart du går och vart du åker genom att notera vilka basstationer din telefon använder. Alla nummer du ringer och SMS:ar noteras. Men, just det, så är det redan! Tänk om alla kunde höra vad du säger och läsa vad du skriver i dina sms... Jo, så är det också redan. Dina mobilsamtal fångas upp av satelliter i rymden av USA och säkert andra nationer och säkerhetstjänster. Det finns ett särskilt namn för det.... Hmmm, minnet sviker mig så här i natten. Mersh, Hisch... Vad var det?

Så jag tycker att det kan räcka med kontroll. Men det tycker inte alla, tydligen. Jag älskar ju Monty Python, Father Ted, Bröderna Marx, Jack Black - och jag tycker att det finns något gemensamt med dem. De är anarkistiska, de slåss ofta (illa) mot den rigida, konservativa och förtryckande överheten. Jack Black säger någonting bra i School of Rock, att bra rockmusik är bra för att den irriterar bossen. Ja, även här svek mig minnet, lite. Dumma imdb.com - där fanns ingen hjälp att få. Inte ens från memorably quotes. Det mest minnesvärda, annars. Liksom lite det filmen går ut på, att rocken kan ge fingret åt bossen och självförtroende i kampen mot bossen.

Ibland undrar jag om hur långt folk är villiga att gå egentligen, för att få vara med i flocken. Rättning i ledet. Vi fogar oss, böjer oss, låter bossen köra över. Vi anger varandra, snälla bossen, låt mig vara din vän, han där borta är dum. Se vilken looser, bossen!!. Se, han är slarvig, förvirrad. Ja, men vi är så duktiga, bossen. Ja, det är vi. Mysa med bossen. Kan jag få mobba någon, bossen, för att göra dig ännu mer glad? Ja, låt oss hitta fler hackkycklingar att göra köttfärs av, så vi verkar bättre än alla andra. Då gillar överbossen oss. Se vad vi rättar oss i ledet, bossen.

Suck. Mer Monty Python till folket."Who throw that stone?" 

I alla fall så har John Silver egen firma, och kan köpa godis i storpack. Med tanke på alla barn - och vuxna - så är ju det en fördel vid kalas. Bland annat har han kommit över de där flygande tefaten av något slags tunt, tort, kexmaterial som är fyllda med något syrligt. Vi kom att tänka på hur lika oblater det var, det där kexmaterialet, i alla fall. Kanske vore något att piffa upp nattvarden med. En och annan skulle nog bli förvånad av smaken och yppa något i stil med: "Söte Jesus".


Hemlighet avslöjad

Jag föreställer mig att läsarna till bloggen i första hand är arbetskamrater och vänner. Någonstans tänkte jag nog att det i det här stora havet som är Internet, skulle vara svårt för andra att fiska upp den här bloggen. Till exempel borde det vara svårt för mina elever att hitta hit. Men det har de! Hej, förresten!

Det måste finnas någon lösmynt lärarkollega som inte fullt ut fattat den gyllene regeln om diskretion. Därmed har jag gett en liten fingervisning om en som jag tror pratat bredvid mun. Nåväl, det är väl en poäng med att en blogg blir läst.

Idag skrattade vi vid fikabordet. Minnet är lite suddigt, men det handlade bl a om kiltar. Jo, det var om vi skulle åka till Skottland på studieresa hela personalen, och bli tvugna att tälta, så riskerade man att frysa. Men vi kunde hålla värmen genom att använda twinsovsäckar och dela kroppsvärme. Där tyckte Mrs Swim att jag inte skulle vara så exklusiv och välja twinpartner. Man får ju ta den man blir tilldelad. Jo, sa jag, om det vore du - helt ok, men t ex B-jörn är ju lite tveksamt att dela med. Då skulle jag i så fall kräva att han hade dubbla kiltar på sig. Dubbla kiltar... Ja, det kanske vid närmare eftertanke inte gör så stor skillnad.

Idag läste jag något mycket märkligt i Aftonbladet "Hon tog rånaren som sin sexslav" En rysk kvinna på 28 år som ägde en skönhetssalong, tog en 32 årig kille som försökte råna henne på dagskassan som sexslav under flera dagar, fastkedjad, iproppad viagra. Jag berättade det för klassen, som skrattade. Tänk vad märkligt egentligen, vi skrattar åt detta, men om det varit tvärtom, en man som hade en skönhetssalong och höll en rånartjej som sexslav, då hade vi blivit indignerade. Kanske vet vi med oss att det i vår närhet finns flera killar som mer än gärna skulle vilja ha reda på adressen till den där skönhetssalongen, med förhoppningen att något i den stilen skulle hända. I sammanhanget undrar kanske någon hur puckopeo ställer sig, och tänk, det får man allt fortsätta fundera på.

Tiden går så fort, jag har skrivit mer än vad som hamnat på bloggen, eftersom jag känner behovet av lite större censur. I alla fall just idag. Det var nog lite av en chock för mig att ALLA, i stort sett, visste om bloggen och den enda som inte visste att alla andra visste var JAG! Man kan inte annat än att förundras över att Kristina i A-klassen kunde referera från allra första bloggen om mikrovågsugnen. Det betyder ju att hon läst baklänges genom många, många blogginlägg. Vad ska man säga? Om inte annat så var det tack vare henne allt uppdagades. Anmärkningsvärd öppenhjärtighet och ärlighet. Det är vad jag skulle kalla tecken på en kristen livshållning.

Nu får jag trösta mig lite med Barbara, den bärbara. Hon är så bra på att ge värme. Nästan väl varmt på benen, just nu. Hoppas hon inte exploderar på mig - som X:et alltid gjorde...


Men hur fn ska jag va' för att du ska va' nöjd?

Ja egentligen kommer jag inte ihåg frågan exakt, men svaret är ju väl känt:

"Vad sägs om kåt, glad och tacksam?" - Peter Dalle, Ogifta par. En klassisk filmreplik.

Så nu vet alla kvinnor hur de ska vara. Män är ju ganska tacksamma att tillfredsställa. Det är okompligcerat och enkelt. Man kan backa tillbaka till urmannen. Han vill försäkra sig om en överlevande avkomma och söker sig till kvinnor med markerad midja eller stor rumpa och bulliga bröst. Det signalerar en bra barnaföderska som är duktid på att ge di. Men kvinnor. Denna gåta. Hur ska man vara? Jag kan lätt konstatera att kåt, glad och tacksam inte går hem. Möjligen glad och tacksam, däremot tycks det inte räcka hela vägen.

I en artikel som jag läste för en tid sedan, som Swim sitter på, skulle en orsak vara till att det är lite trögt för killar att nå fram är att tjejer måste kolla andra saker för sina barns överlevnads skull. Här är saker som status och säker inkomst viktiga faktorer. Barnen ska uppnå konkurrensfördelar genom mannens status och pengar. Man kan ju förstå att kvinnor har lite svårare i så fall. Det är ju inget som är så uppenbart hos en man - som bröst och midja är hos kvinnor.

Hur ska man alltså va'? Framgångsrik - är väl ett sammanfattande ord. Truck - är ett annat. Men då är man inne på den där statusprylen som gränsar mot beskyddarförmåga. Grymma män har väl sin attraktion genom det. Kanske. Då stämmer väl glad och tacksam knappast in. Det är ett lite undergivet beteende. Somliga säger att kvinnor vinner på att spela undergivna, lite blond-blåsta och lättsamma.

Ibland undrar jag om det är ett alternativt spår för män i vår jämställda värld. Det finns de som når fram genom ett allmänt älskvärt och återhållsamt sätt. Lite gentlemannamässig, enkel och oprovocerande. Talför, men inte för pratig i sociala sammanhang. Framför allt noggrann med att inte stöta sig med kvinnor genom att vara smidig och undvika verbal konfrontation. Istället alltid hålla med och stryka medhårs, bekräfta.

Ja, det spåret kräver en hel del för undertecknad. Återhållsam och icke-provocerande... Nja, kanske inte puckopeo direkt. Gentleman, kanske jag kan uppnå, med ansträngning. Men jag blir själv så lätt provocerad av kvinnor som så gärna vill ha rätt, och inte vill erkänna egna fel eller be om ursäkt. Stryka medhårs är ju inte min normala rutin... Ja, det tycks helt enkelt vara ett spår som är en stor utmaning för puckopeo på alla fronter.

Återstår då framgågsspåret... Ja, möjligen kan man skapa en image av framgång genom olika statusattrapper, så kallade penisförlängare. Porsche, truck, snygga kläder, skor, frisyr och smycken. Vad mer? Ja, tyvärr inser jag att det inte har varit min stora passion i livet. Möjligen hyggligt snygga kläder, men smakar det så kostar det och ofta lite för mycket.

Hur mycket ska man offra av sitt eget för att uppnå ett mål? Frågan bör ställas och puckopeo inser att man kanske ska vänta in ett läge där man verkligen är villig och har kraft att offra en hel del.

Jag ser tillbaka på mitt liv och kan konstatera att när jag fått tjejer på kroken så har jag varit i sociala sammanhang där jag haft en mer central roll. Formell och informell. Hög social status, alltså. Jo, hör och häpna, det har förekommit såna sammanhang. Jag får försöka hamna i såna igen. Engagera mig i mindre grupper som umgås över en längre tid. Då har jag kunnat vara mig själv. Men, törs jag ens tänka på att försöka anpassa mig enligt framgångsspåret eller gentlemannaspåret? Jag är rädd att framstå som en person med multipla personligheter... Psykopeo.

Dejting över internet eller via uteställen - det är definitivt INTE min grej. Det känns verkligen helt avigt. Som kläder som bara inte vill passa.

Men allt har sin tid, och den tiden är inte nu. Längre fram. Ännu längre fram!

Lov - slut

Till slut - lovet är till ända. Vilket lov! Vilket väder! Inget som den vane vedersägande kverulanten kan klaga över. Ej heller jag. Jag har kunnat blottat överkroppen inför solen och låtit den få en lätt bränning två gånger, i alla fall. Fyra gånger har jag kunnat springa fem kilometer. Något som varit lite jobbigt är närvaron av ett totalt överflöd av godis överallt. Tyvärr väldigt lite mörk choklad och väldigt många gröna sockerägg. Onyttigt godis. En tuff miljö för en person som försöker inkorporera nya nyttiga seder. Nyttig mat, smal mat, är ju själva de kokta äggen. Som enligt uppgift ska förbruka mer energi att förbränna än den energi de ger. Kokta, alltså. (Vänta nu, är det inte samma med tjejer? De förbrukar mer än de ger tillbaka. De kokta, alltså.)

Är vintern helt slut? Jag hälsade på mina föräldrar, som brukligt är vid stora helger. Mullsjö igen, alltså. Det snösäkra vinterparadiset, som en reklamkampanj löd för ett tag sedan. Jo, det var snösäkert, även nu, i alla fall is. I skogen såg jag att liten sjö fortfarande i huvudsak var täckt av is. Det var en av fiskdammarna, en relikt av en gammal utdöd fiskodlingsindustri. Numera ingår dalen med gamla fiskdammar i ett reningssystem som genomströmmas av det renade vattnet från vattenreningsverket. Vattnet får alltså en extra biologisk behandling innan det rinner ut i Stråken. En otroligt bra och fiffig idé.


Jo, chokladen är slut. Ahhrg, abstinens, den dödar inte gröna sockerägg. Men det finns bot. Jag såg i reklamen att Lidl hade massor med choklad till bra priser. Halva standardpriset, om än udda märken. Mmm mums. Det blir en mörk afterwork-utflykt och återigen en tung påse godis. Men, jag drar mig lite för att kalla choklad godis. Visst är det liksom en annan klass av föda, än godis. Det kan vara godis, om det är ett chokladägg fylld med en brun massa som innehåller massor socker och fett, men bara lite, lite choklad. Men den delikata, högkvalitativa produkt innehållande minst 70% choklad, kan väl inte bara falla under kategorin godis. Det låter förklenande, förenklat. Hmm... Ja, ja, jag känner att jag börjar idealisera drogen.

Ett utrop från det ljuva 60-talet är "Sex, drugs and rock'n roll". Jag skulle kunna drogprecisera det, eller puckofiera det helt enkelt till 2000-talet, Östergötland, Linköping: "Sex, chokolate and coffe". Men där återstår ännu en bit att få till. Ett svart hål i puckopeos tillvaro. Favoritfärgen tycks vara svart i alla fall.

The änd.


Input, output och TV-sci/fi

Det blir lite dålig input när man är hemma och fixar med sitt stackars ruckel. Så därför blir outputten i bloggen lidande. Låt mig dela det lätt ointressanta läget på husbygget.

En kort reflexion. Strunta i mosaiken. Det är en tidstjuv. Förskräckligt vad det tagit tid. Bara att såga till mosaikbitarna - jo, jag valde att göra på det viset. Sen allt fippel med att få det på väggen... Kolla tidsfördelningen på hela kakelprocessen. Den består av tre lika delar tid. Först en del med alla hela, osågade kakelbitar. Det är c:a 75% av allt kakel. Sedan tar det samma tid att sätta upp alla tillsågade passbitar. Till slut tar det exakt samma tid att göra mosaiken, fast det bara är små remsor på väggarna, kanske 5% av ytan. Putta upp mosaik går out. I alla fall måste extra tid tas i beräkningen.

För andra ointressant, men för mig fantastiskt. På taket finns numera en takhuv, som ska sitta ihop med köksfläkten. Med... stor tur och flyt så får jag upp fläkten och kopplar ihop allt imorgon. Jag tillbringade halva dagen på taket. När jag var lite yngre, tyckte jag att det var en baggis, men nuförtiden respekterar jag höjder. Det kan ju räcka att trilla i en trappa för att hamna på sjukhus. Downputtar får man respektera.

Skärtorsdag, en dag som små barn klär ut sig till påskkärringar. Så även mina! De blev fina och fick mycket godis. Pojken fick ont i magen. Själv hade jag köpt en jättepåse påskgodis. Och Salt n vinegar chips. Det blev nog lite för mycket input där, för mig. Så småningom blir det en hel del output, skulle jag tro.

För andra kvällen i rad tittar jag på en Star Trek-film. Gårdagens handlade om att rädda valarna. Den gillar jag verkligen. När jag var yngre tittade jag på det lilla Star Trek som sändes på ettan och tvåan. Även på Månbas Alfa och ibland Blixt Gordon. Men nu har väl tiden lite gått ifrån Star Trek, för att inte tala om Blixt Gordon (orginalet). På 90-talet följde jag Babylon 5 och Star Trek Voyager m.fl.. Babylon 5 upptäckte jag lite sent, och missade väldigt mycket av. Därför skulle jag hemskt gärna vilja se alla avsnitt av serien, men jag tvekar lite över att lägga tid på det. Men skulle man hitta någon likasinnad feminin homonoid och sitta och mysa igenom avsnitten på kvällen efter jobbet så- jorå, trevligt. Inte ensam. Likaså skulle jag gärna vilja se hela Battlestar Galactica från 2004. Vilken superserie! Mystisk och märklig.

Jag minns hur jag jobbade på Rodengymnasiet i Norrtälje med mitt X, våra första jobb som lärare. När vi slutade, och vi slutade alltid så tidigt på den tiden, av någon anledning, så gick Magnum PI och Remington Steele på eftermiddagen. Vi var nygifta och det var mysigt att slappa efter jobbet och få förstklassig lättsmält underhållning. Jag hade inte sett dem så mycket när de sändes för första gången på 80-talet. Då hade jag en fix idé om att inte se TV-serier, eftersom man lätt fastnade i soffan istället för att träffa människor. Men vi kände inga i Norrtälje utom varandra och nuförtiden kan man ju spela in och se avsnitten utan att det krockar med verklig gemenskap och underhållning.

Over and out.

Runda av

Som vanligt är den där sista, lilla avslutande biten, just den delen som tar längst tid! Så frustrerande. Jag skulle bara runda av kaklingen av badrummet idag, men... Jag hann inte i mål. Så otroligt mycket sågande, passande och fipplande. Pust. På sätt och vis är jag ändå nöjd, för allt det vita är i alla fall klart, nu är det bara lite mosaik kvar.

Klockan var 21.00 när jag avslutade, så det var på gränsen. Men jag gjorde det ändå, tog på mig löparskorna och sprang min runda. Så otroligt skönt. Sprang samma femma i går också. Och nu är jag ren, varm och ser på The Mentalist.

Märkligt hur pigg man kan känna sig. Ibland tror jag att man blir pigg helt enkelt för när man äter mindre - eh, och motionerar mer. Är det möjligt? Kan det vara så enkelt? Skönt att det runda åker av. Massa onödig mysmat, som istället blir små tillgångar på banken i form av oförbrukade pengar. Fast, så enkelt är det ju inte att avstå från allt smågott.

Arghh - såg reklam om Estrella, Salt n vinegar. Den godaste, helt oemotståndliga chipsen. Små runda salta och lite sura chips. Oj, gott. Tur man bor så oländigt så det är omöjligt att ta sig till en affär på ett enkelt sätt.

Skulle just säga att det var ett segt avsnitt av Mentalist, men avrundingen var fin, när det bittra, ledsna äkta paret plötsligt fick en liten dotterdotter.

Skulle skrivit något om jämställdhet och hur fel det blir när kvinnor tror att man kan bestämma över fler områden. Att det är jämställdhet att ta över även det traditionellt manliga, utan att släppa in männen i hemmet, gardiner, tavlor, tapeter, besticklådan. Det slår mig att jag kanske har en bufflig, kompromisslös och fyrkantig sida som jag inte sett själv. Kanske ska tänka på att runda av min personlighet lite och vara lite mer försonlig.

Nu tror jag verkligen det är dags att runda av.


Nöjesmassaker

Jag tittar just nu på Van Weeteren, Münsters fall. Den fick ett sånt gott omdöme i tidningstablån, så jag tänkte ge den en chans. Jag har försökt läsa en av böckerna i serien, men, nä, den var för seg. Oftast tycker jag att det räcker med att läsa första sidan i en bok, för att veta om den är något att ha eller ej. Men precis som när det gäller tv, så är det viktigt med recensioner, baksidestext och rekommendationer av bekanta.

Det jag fastnar för är, måste jag erkänna, är vissa saker. Somligt triggar mig. När det gäller deckare är jag inte så bred. Engelska miljöer är bra, historiskt sammanhang är ett plus, gärna medeltid. Science fiction eller fantasy-twist gör det hela intressantare. Så därför går ofta svenska deckare bort. Beck går helbort. står inte ut med det. Wallander går, av någon underlig anledning bra, som tevedeckare, den första omgången med Rolf Lassgård. Kanske är det Ystad och Skåne som piffar upp det. Och nu, Van Weeteren. Det är den första som jag tittar på, hela. Den funkar. Kanske för att det stora, feta standardmönstret undviks. Den ensamstående, möjligen koleriske, lätt alkoholiserade och deprimerade polisen, med ett komplicerat förhållande med sitt ex. Blä. Så trist.

När jag var i tonåren kom jag in i min första deckarperiod. Jag läste alla Poirot-böcker av Agatha Christie. Många mord... Sedan kom jag över "Tio små negerpojkar", vilken kanske borde heta, "Tio små afropojkar"? Nä, "And Then There Were None" är ju den mest neutrala engelska titeln. Så på svenska kanske något i den stilen istället. Men snacka om nöjesmassaker. I den boken figurerar ju en riktig seriemördare. Och vi som läsare förundras, fantiserar och rycks med. Vi deltar i mördandet genom vårt intresse för spänning. Efter det ganska deprimerande slutet, i boken, och tiotalet döda, så beslöt jag mig för att sluta frossa i mord. Så deckare valdes bort.

Nu har jag faktiskt börjat läsa igen. Ja, för flera år sedan. Och kanske var det de engelska tevedeckarna som startade det hela. Morse, Midsommer Murders, The Inspector Lynley Mysteries, Foyles War m. fl. Det är ju mer än bara morden som skapar en bra deckare. Tänk, vad vi såg fram emot de där kvällarna man kunde frossa i riktigt bra teveunderhållning. Mördande långa pass, bara, sent. X somnade oftast. Inte ovanligt att de där deckarna var närmare två timmar långa. Tyvärr samlade de sig på sommaren, med nya avsnitt av både Midsommer och Lynley, samtidigt! Det är ju sega höstar. vintrar och vårar, som lite extra tevefest behövs.

På bokrean handlar jag mest faktaböcker, som män tydligen gör, enligt undersökningar, men även Equinox, en deckare som är skriven av en författare som fördjupat sig i Isaac Newtons möjligen okända sida som alkemist. En del utspelar sig i nutid, en annan på Newtons. Spännande. Det är sånt som kryddar en deckare, för mig, så massakern ändå blir ett slags nöje.


Att sitta i lugn och ro

21.30 - till slut lugn och ro och man får sitta ner en liten stund. Jo, jag satt en kvart i solen vid sextiden. Sonen invigde studsmattan, som hittades och monterades först. Mat och kökskaos bemästrades och nu diskar maskinen. Barnen somnade av sig själva, annars brukar jag läsa.

Jag tror jag börjar få slut på ämnen att reflektera över när det gäller separationen, men en sak som är en stor skillnad är det lugn som numera hägrar i huset.. Barnen är också ganska lugna, Det är bara en vuxen vilja. Jag kan själv kan planera min tid. Men det ska sägas, att den tiden mest är full med måsten. Den fria tiden är knapp. Men man kan rationalisera och prioritera efter eget huvud och det är väl också en typ av frihet.

Familjen Lagård, som var på besök förra helgen, representerade verkligen inte lugnet. Men mycket livsglädje och humor. Festliga tvillingar, som skojade och skrattade när de härmade Björn Gustafsson. Vilken chock!

Vi får väl försöka få igång skrattet lite mer - t ex med dålig humor - som härmed följer. Ett skämt jag fastnade för på högstadiet.

- Vad är en seglares mardröm?
- ?
- Att sitta i lugn och ro.

Kyrka

Blev lite påverkad av att hamna i kyrkan förra helgen, en religiös injektion, "dopning", rentav. Jag känner att det ändå är rätt mycket av min identitet och tillhör något av ett fundament i mitt liv. Jag råkade hitta mitt gamla konfirmationskors bland flyttlådor och burkar. I en annan box fanns en silverkedja. Plötsligt åkte det på. Det känns bra. Får man ha religiösa symboler på sig i skolan idag? undrar man lätt yrvaket och förvirrad.

Om man i framtiden skulle bry sig om det andra könet, på det där tvåsamhetssättet, tror jag att jag ska bli människofiskare i kyrkan. Kanske inte Pingstkyrkan, där har jag aldrig fått någon brax, även om det på slutet visade sig börja nappa något. Nä, tror mer på gamla hederliga Svenska Kyrkan, kanske Missionskyrkan.

Påsk närmar sig och på söndag  är det visst Palmsöndagen. Det vore kanske läge att cykla, helst, men mer realistiskt, bila iväg till en kyrka. Undrar vilken?

Ibland ser man par, i 35 års åldern, vanligt här i bostadsområdet, motions-gå tillsammans. På något sätt hör man hur kedjorna rasslar dem emellan. Det som binder samman är ju inte alltid kärlek, hela vägen. Det finns länkar av annat slag. Ensamhet, rädsla, osäkerhet, dåligt samvete, sämre alternativ, ångest, passivitet, uppgivenhet, vana, barn - kanske. Det lyser inte precis i deras ögon, när de går där, ensamma, tillsammans.

De där kedjorna saknar jag inte, inte längre. Friheten är värdefull, om än utelämnande; det finns inte så mycket att hålla i när det blåser och åskan går. Men prospektet att utveckla sin egen personlighet och ägna sig åt sina egna projekt blir helt klart större, på egen fot. 

Ganesha, aha, nu fattar jag, tror jag... menar i alla fall att det är bättre med två vuxna som mår bättre var för sig än mår dåligt tillsammans. Jo, det är klart, och det stämmer på många sätt. Samtidigt är nog verkligheten ganska komplex. Jag är rädd att det nog ofta är vanligt att man mår dåligt tillsammans, men sedan, efter en separation, fortsätter att må dåligt, var för sig. Rätt jobbigt. I bästa fall har väl området över vilket de mörka molnen färdas, förändrats något, så det blir variation åtminstone. Sen finns det ju möjlighet till läkning och bättring på ett nytt sätt, förståss. Men det kan ta tid, jag tänker återigen på min granne. Fem år. Hu. Nå, jag har redan kommit längre än han, känns det som, eftersom jag insett att slutet är det slutliga slutet. The end, and nothing BUTT the end.

Fine

RSS 2.0