Semesterstart

Jag fick höra av B-jörn att semesterns startat bra. Han fick ett brev om att han hade ett paket att hämta ut första lediga dagen. Men det stod fel förnamn. Vem var det till då, egentligen. Semester betyder tid, så B-jörn tänkte ringa och kolla upp det hela. Samtidigt signalerade telefonen och B-jörn svarade. Han hade vunnit en hejarklackstävling och fått två biljetter till matchen mellan Sverige Holland. Ok, det var ju totalt oväntat. Sen ringde B-jörn för att kolla upp det mystiska brevet. Jo, det var till honom, trots allt, tryckfelsnasse hade varit framme. Han hade vunnit andra pris på en recepttävling. En duktig gasolgrill, Landmann.

Samtidigt, första semesterdagen i Ekängen. Puckopeo städar och sorterar arvegods. Den lådan ska till vinden fack V08. Skriva etikett och klistra på papplådan. Anteckning i registret: V08 Säsongsprydnader, jul, påsk. Kartong. Stövlar, oj, var ska de vara? De fina får vara i garderoben, resten i uteförrådet. Förrådet är fullt. Ok, då måste förrådet städas och sorteras först. Fyra kartonger åker upp på vinden istället... Oj, en massa CD-skivor. Ja, de får hamna i hyllan i musikrummet.

Suck.

Så där har jag hållit på SEN I ONSDAGS! Det tar så otroligt lång tid. Det känns inte som det finns någon som helst paritet mellan tiden det tar och resultatet som uppnås. Som att springa på stället.

Nu är jag i alla fall redo att ge mig på släpkärran, som fortfarande står FULL av grejer sedan senaste resan till föräldrahemmet. Jag får ångest av den här prylöversvämningen.

Från det ena till det andra. I dag var jag med om något alldeles otroligt coolt. En riktig kickoff. Min gamla pendlarbil har stått på garageuppfarten i närmare tre år i väntan på bättre tider. Fast det har jag tydligen inte fått. Nu ska den bara väck. Men går den att starta efter alla dessa år? Batteriet var slut, självklart. Jag drog i spaken för motorhuven, det gick riktigt trögt, men det ploppade till och den öppnade sig. Efter att ha sopat undan den värsta spindelväven och de största löven så kunde jag skruva fast mitt nyinköpta, begagnade batteri som jag laddat upp över natten. Sen satte jag mig vid ratten. Andades, fokuserade och med stor bävan vred jag om nyckeln. Det finns inte en realistisk chans, sa jag för mig själv. Vrrr, vrrr, vrrrooom! Efter tre sekunder startade den! Tre år, tre sekunder. Helt otroligt! Jag vet att man inte ska säga fula ord, men jag råkade liksom bara citera A Fisch Called Wanda : unbe-fucking-lieavable - Det var en tursam semesterstart på sitt sätt.

Byta tangentbord på bärbar dator HP530

Jag LYCKADES!

Någon av mina fyra kattungar välte ett glas mjölk över den bärbara datorn. Det hade blivit kvar från kvällens fikande och någon puttade det över halva bordet, tills det stötte på datorns kant och välte. Det var en trist överraskning på morgonen efter. Mjölk överallt, dator, bord, golv... Hälften av tangenterna fungerade, hälften var döda. Jag lät datorn torka, hjälpte inte. Jag tog bort tangentbordet, gjorde rent med vatten, tvål, blåste med högtrycksluft, torkade, satte tillbaka. Nu var det stendött. Ingen tangent fungerade.

Jag kopplade in ett USB-tangentbord och beställde ett nytt. Sån tur att det fanns. Kostade med frakt c:a 450 kr från datorfixarna.com (i Piteå...)
http://datorfixarna.com/catalog/product_info.php?cPath=362_669_446&products_id=23779

Med hjälp av en film på youtube så demonterades och monterades tangentborden. http://www.youtube.com/watch?v=_94Y0miO45U

Visst är det okej att det fungerar med ett USB-tangentbord, men själva bärbarheten och smidigheten med en notebook blir starkt reducerad.

Nu har jag sålt kattungarna. 500 kr styck för tre av den och den fjärde gav jag i princip bort. Så jag är väl nästan kompenserad. Kattungar kostar på ... Gulliga små monster.

Varats olidliga lätthet

Vilken cool fras, varats olidliga lätthet. Filmen kom upp på TV-tablån och jag funderade på att spela in den. Men... Det är en sak att spela in en film och en helt annan att sedan verkligen titta på den. Tyvärr misstänker jag att filmen inte riktigt matchar titeln. Från min smakhorisont, alltså. Tjeckiska filmer kanske man inte kan dra helt över en kam, men jag såg många tjeckiska animerade folksagor under min barndom på TV. Det var säkert nyttigt och säkert bättre än Disney, men inte om man frågade ett barn på den tiden.

Jag minns fortfarande en konversation på Mullsjö bibliotek, där jag försökte få bibliotekarien att köpa in Fem-böcker av Enid Blyton. Men det var tygligen skräplitteratur. Men allt som får barn att läsa, har väl ett värde? tyckte jag. Nä, tyckte hon. Så då fick man läsa "Elvis!" och annan godkänd svensk ungdomslitteratur om problem i förorterna.

På Mullsjö bibliotek fanns ett ställ med serieböcker. Tintin var alltid utlånad, men titlar som "Vem kan trösta knyttet" fanns alltid i lådan. Jag har lite svårt för de där Muminfigurerna. Godkänd litteratur trots en hel del stereotypicitet och arkaiska könsroller.

Idag är min första semesterdag. Firade med barnen (m fl) igår, med egenhändigt förfäktad jordgubbstårta. Målet idag är att planera upp ett renoveringsprojekt. Grunden till huset ska isoleras. Jag har plintgrund och de senaste vintrarna har kölden verkligen trängt in i huset underifrån. Vinden viner nämligen ohindrat under huset, så golvet blir kallt och avloppet fryser, ibland. Samt vattnet...

Mitt excelark säger mig att det kommer kosta 10 000 kr, exkl. arbete. Varje år räknar jag kallt med att dra in minst 1000 kr i minskade värmekostnader. Så projektet kommer löna sig. Och det kommer se bra mycket snyggare ut, än glesa plintrader, tomrum och diverse rör och plankor som letat sig in under huset.

Den här sommaren ska jag ta massor med hjälp. Nu måste det få lätta lite för puckopeo. Varat måste få bli lite lättare, lite fler skojiga saker måste få plats i livet, än renovering.


RSS 2.0