Skolavslutning i kyrkan - ? eller !

Traditioner ska man självklart alltid ifrågasätta, tycker jag. Man ska fundera över vad de står för och vad de eventuellt ger oss idag. Men traditionalistist, religiös och anarkist som jag är, så tror jag att rotlöshet och historielöshet gör människan dåligt rustad psykologiskt och socialt. Jag tror också att våra traditionella religiösa symboler har en positiv kraft. Kanske att den lidande jesusfiguren på korset kunde vara något för var och en i vårt samhälle att tänka på särskilt med tanke på många obehagliga händelser på senare tid. Tragiken i de oskyldigas lidande, framtidsvisioner som krossas, det obegripliga slutet som döden är, men hoppet som Jesus och evangeliet ändå pekar på. Trots allt. Ett hopp som har gett många kraft att leva, att förändra sitt liv till det bättre och hjälpa andra osjälviskt.

Skolavslutningar har en stark tradition att förekomma i kyrkan. En del ifrågasätter det. Med all rätt. Traditioner ska ifrågasättas. Men jag tycker man tillämpa en försiktighet här och ha fingertoppskänsla. Vilka är argumenten för att bryta en allmänt uppskattad tradition?

Det argumentet som oftast förekommer är att människor utan en kristen bakgrund eller egen övertygelse kan uppleva en avslutning i kyrkan som negativ. Låt mig kalla det respektargumentet.

Det finns flera argument, kanske, men det här är nog det centrala argumentet. Jag tänker mosa genom ett antal invändningar.

1. Personer med andra religiösa övertygelser är ofta de som uppskattar en avslutning i kyrkan.
2. De som tar fram respektargumentet är inte de som personligen tycker att en avslutning i kyrkan är fel, men vill vara politiskt korrekta. De kan vara rädda för konfrontation. Här kan finnas en dold osäkerhet inför nya svenskar.
3. Några som tar fram respektargumentet vill av personliga skäl inte ha en avslutning i kyrkan, men vill inte själva stå för det utan skyller på andra. Kanske har de haft negativa erfarenheter av kyrkan och tar tillfället i akt.

Det bästa argumentet är emellertid något min exfru nämnde en gång.

4. Hur ska vi någonsin kunna leva tillsammans i en värld om vi inte kan gå i varandras religiösa byggnader?

Sen finns det varianter på den invändningen.

5. Vad är integration om man stänger ner den svenska traditionen? Det blir en form av uteslutning.
6. Vi lär våra nya svenskar vad det är att leva i Sverige genom att bjuda in till våra traditioner.


Sen verkar skolverket helt tappat greppet - om Rapport, SVT, fattat och refererat det hela rätt.

http://svt.se/2.22620/1.2029358/vrede_nar_examen_flyttas_fran_kyrkan

"Det får inte förekomma någon form av religiösa inslag, som bön eller välsignelse."

Vad är problemet? undrar jag. Är det en kränkning att välsigna någon? Absurt. Kom igen. Ingen religiös människa skulle väl någonsin ta illa upp om man blev välsignad från en annan religiös tradition - givet att vi talar om de stora religionerna och bortser från somliga små sekter med mycket underligt innehåll. Är man inte religiös så är det ju inte ens en meningsfull handling. Den betyder inget mer än det orden säger och det kan väl tolkas som skön poesi, antar jag.

"Innehållet i skolavslutningen får inte strida mot saklighet och allsidighet."

De ämnen som skolan undervisar eleverna i, som samhällskunskap, matematik, biologi, fysik, teknik, m.m. Allt måste självklart genomsyras av saklighet och allsidighet, vetenskap och fakta. Men det är där allt sånt hör hemma. Men läser man poesi, deltar i kulturella evenemang som teater och musik - det är ju knappast något som ska vara sakligt och allsidigt. Tvärtom personligt, individuellt, spirituellt, engagerat, levande, känsloberörande, uppmuntrande, mänskligt. Gråt och skratt, längtan och lycka. Knappast sakligt. Knappast allsidigt - men ändå så viktigt.

Precis som en riktigt bra avslutning i kyrkan kan vara.

Kyrkan är öppen för alla. Faktiskt. Det finns inget farligt i kyrkan och präster är ganska snälla i allmänhet. Folk vill ha kontakt med sin histioria, sina rötter. Klart att svenskar ska ha blommor i sitt hår och ha avslutning i kyrkan.

På min skola har vi röstat. Eleverna vill ha avslutning i kyrkan. Det är demokrati. Något man ska lära sig i skolan.


Kommentarer
Postat av: Mr B

Du berör något mycket intressant - respekt. Oavsett religiös uppfattning och styrka på densamma så borde det hela handla om respekt för varandra som individer, inte som religiösa enheter. Respektlöshet inför varandras åsikter (främst religiösa) är, mycket generaliserat, vad världen lider av idag. En och annan maktgalning finns väl också. Självklart ska vi inte låta våra svenska traditioner dö ut för att vi inte vågar vara just svenska. Det hemskaste med detta är att just ordet "svensk" fått en i det närmaste främlingsfientlig klang. "Respekt" borde vara den klara klangen av ordet "svensk"!



Kul att orda med världens bästa Puckopeo!

2010-06-05 @ 18:35:32
Postat av: puckopoe

Mr B - för mig är du inte bara Mr B, snarare Mr A, kanske rentav A+. Synd att man själv liksom kommer utanför systemet - Mr S. Det är ju under själva Mr F och ja... När man ser det ur den synvinkeln kanske det rentav är väldigt traditionellt att MrS är under Mr F.

//Puckopeo



MVH

2010-06-06 @ 21:29:14
URL: http://puckopeo.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0