Läsa om lyckan

Det ska tydligen vara lycka i höst på bokhyllan - har jag hört på radion.

P1 morgon med Lasse Johansson, en helyllehöjdare på radion, intervjuade Johan Norberg, liberal samhällsdebattör och idéhistoriker om hans bok: "Den eviga matchen om lyckan". Boken tar ett helhetsgrepp på den intellektuella diskussionen om lyckan och ser den ur ett idehistoriskt perspektiv. Är lyckan en kort känsla, som vid en god måltid, sex eller bygga färdigt sitt hus? Eller är det ett mer långsiktigt förhållningssätt till livet? Ett annat spår i diskussionen handlar mer om hur ska man leva för att bli lycklig. Eller om det tvärtom är omöjligt och lika bra att ge upp den biten och strävsamt jobba utan att känna efter för mycket.

I DN kunde man läsa om Igor Ardoris, känd från Klass 9A, om sin bok ”Själförsvar – lycka och att lyckas”.

Han skriver:
– Jag ser det som en process i fyra steg. Först behöver du ha självkännedom. Fundera över vilka situationer i din vardag som skapar positiva och negativa känslor. Steg två är att förstå dessa känslor. Sedan behöver du lära dig att framkalla och öka frekvensen av positiva känslor i din vardag. Steg fyra är att känna tillit till dig själv, att du vet vad som gör dig lycklig.

Jepp, det är bara att bli sin egen lyckas smed och ge järnet och banka fram den där lyckan.

Nyss såg jag en feelgood-film. "Man of the house" med Tommy Lee Jones. Mycket roligt med honom som butter polis som skulle skydda ett gäng cheerleading tjejer som var dödshotade. Samtidigt kom han sin frånskilda dotter närmare. Och gifte sig på slutet. Det gav lycka för stunden, i alla fall.

Tänkte skriva om min diskussion med Buddha om att optimera sitt liv. Att se sitt liv ur ett tärningsspelperspektiv, där det gäller att öka sina chanser att lyckas genom att tydliggöra sina mål för sitt liv. Helst begränsa dem till några få mål. Sedan noggrant jobba med de målen. Till exempel om man vill träffa en trevlig kvinna - se till att vara där trevliga kvinnor finns, jobba med sitt utseende och framträdande, lägga tid på att verkligen finnas ofta där kvinnor finns, öva mycket på att vara charmig, trevlig och optimistisk. Prata med kassörskan. Synas mycket. Jobba brett, på Internet, på pubar, på studiecirklar, i kyrkan... Ja, vara där.

Men problemet är ju att om man fokuserar för mycket på något så mister man ju något annat. Well, thats all folks.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0