En cyniker

"Love is for guys who cant get laid." Så säger en av personerna misstänkta för mord i The Mentalist. Han är en sargare, en kille som kan spelet och är expert på att ragga tjejer. Avsnittet gick förra tisdagen, den 19, och blev till ett av de bästa, tycker jag. Det är kul när fokus hamnar på psykologiskt intressanta ämnen. Där hör ju raggningsteknik till de allra mest intressanta dessutom. Ett område jag är fullkomligt tokdålig på. Kanske för att jag mest gillar ärlighet och uppriktighet. Samtidigt inser jag ju att det blir lite roligare om man kan spelet. Inte nödvändigtvis för att det slutar roligare, utan för att spelet kan vara roligt i sig. Tyvärr är väl många killar lite för desperata för att orka hålla distansen och spela en stund innan man visar vilka kort man sitter på.

Det finns en hemlig bok om raggningsteknik och det sociala spelet. Ja, om den nu är så hemlig. Jag köpte den, och läste. Det visar sig finnas flera tekniker. Enligt The Mentalist ska spelet bygga på tre ord: förakt, kontroll,
och spänning. Det stämmer väl i stort sett med boken. Ordet förakt kanske är väl starkt, men tanken är att kvinnor söker bekräftelse och kan de inte få den, startas en obetvinglig lust att erövra bekräftelse. Kvinnor vill ha män som inte vill ha dem. Kontroll står för att mannen ska visa att han kan bestämma. Det kan också innebära att han ska visa att han har en hög social position. Spänning, ja, något häftigt ska finnas strax utom räckhåll. "Erbjud det, så nappar de varje gång", säger sargaren. Han är för övrigt skottskadad och det är han tacksam för. Skadan är en perfekt "inledare", något som kan starta en konversation. En som kör spelet, har övat in många inledare. Han har en hel bunt med begrepp och tekniker till hjälp. Ofta kör de i par, en sargare med en rotekompis.

Jaha, här ser man på reklam för "Ensam mamma söker", hon gillar tydligen biffiga killar med tatueringar. Puckopeo säger pass på henne. För övrigt är det VERKLIGEN inget jag någonsin skulle tänka mig söka! 10 gånger hellre Robinson, och då är det ändå fullkomligt otänkbart. Nu har jag visserligen sökt till Robinson, men det var första omgången, då trodde man det handlade om överlevnadskunskaper i friluftsliv, inte om social överlevnad.

Jag nämnde för Ganesha att jag inte längre trodde på tvåsamheten (cyniskt), bland annat för jag kunde inte uppleva att det fanns något stöd - eller stöttning (svårt att förklara). Hon hävdade då att bara för att jag upplevt ett förhållande som inte funkade, betyder ju inte det att alla par har det så. Men jag tänker på alla par som kämpar och hänger i, fast det sliter på dem. Jag tänker på de som separerat och allt elände det för med sig. Det är verkligen inte lätt att få det att funka. Om det ska funka har jag några teorier:

1. Man har ingen romantisk övertro eller förväntan.
2. Hmm, hur ska jag skriva detta?... Jag inbillar mig att det är viktigt att det fysiska samlivet är tillräckligt och bra för båda, oftast.
3. Båda är psykiskt och fysiskt någorlunda balanserade. De lever i sig själva.
4. De ger båda tid till varandra. Inte bara till barnen, jobbet och alla andra "måsten" i livet.
5. Man kan bottna i en känsla av att vara nöjd.
(6. Någon tar ledningen och den andra följer... Måste det vara så?)

Jag har säkert utelämnat något viktigt. Men så ser min lista ut. Kan något par leva upp till den?

Jag tror att båda eller en av oss hade problem på varje punkt, till slut. Naturligtvis började det inte så... Jo, när jag tänker efter, så uppfylldes aldrig listan helt, ens från början, av båda.

Det är så lugnt och skönt att komma hem, numera. Inget bråk och skrik. Bara jag och mina fina barn. Som visserligen bråkar och skriker - men inte på mig, i alla fall.

Mitt nya liv börjar här

Pretantiös rubrik, vad? Den lät så bra, säkert snodd från någon livsstilsbok.

Jag konstaterar förvånat att jag har haft stråk av gott agerande. Jag blev färdig med alla måsten prick 21.00. Ja, jag avslutade med dammsugning och nu missade jag början på X-men: The Last Stand. Men jag gjorde ett icke-måste och kokade lite te. Sen kunde inte dottern sova riktigt, så jag pratade en stund med henne om dagen som gått. Barnen hittade på en skojig lek, tyckte de, när vattenspridaren sattes under studsmattan så den sprutade upp, genom den, och de kunde hoppa samtidigt. Ingen halkade, märkligt nog.

Jo, det nya livet skulle just vara att komma in i den gamla hederliga lunken, innan jag byggde hus, nämligen att gå och lägga sig så man är hyggligt utvilad på morgonen. Det innebär att avsluta alla måsten kl 21, vara onyttig i en timme och sova vid kl 22.

I torsdags morse fick jag känslan av en annan slags gammal lunk. När jag var ute och joggade, så där lite halvlamt som man gör nu för tiden, kände jag plötsligt att det fanns mer kraft i benen. Så jag sträckte ut löpstegen på prov. Pulsen steg, flåset gick upp, men sen stabiliserade det sig på en skaplig nivå, och jag kunde köra på i två kilometer, tills jag kom hem. Fantastiskt. Jag kom att känna vibbar från tiden när jag löptränade mer systematiskt, som när jag pluggade på Universitetet. Jag provade igen i morse, och det funkade hyggligt då med. Jag tänker på hur det hänger ihop med att jag gått ner 10 kg och kämpat på med löpningen länge, fast det känts ganska trögt (och jag känts något krampaktigt runt hjärtat ibland. Konstigt.) Efter joggingrundan gör jag drygt 100 situps, 50 armhävningar och 30 armlyft. (Trots det ska jag inte rösta på Sverige Demokraterna.)

Nu skulle det väl vara bra att kunna redovisa mer saker som ett nytt liv skulle innehålla, men nu tog det visst slut. Mer var det inte. Sömn och rörelse. Det finns så otroligt mycket mer jag skulle vilja fylla ett nytt liv med. Men så långt är nog inte ett liv i allmänhet att man hinner med allt. Så många tomma hål att fylla. Hos mig, alltså. Saker man saknar.

Där höll jag på att balla ur, kände jag. Bäst att sluta. Det var så mycket annat jag tänkt skriva, men nu får jag väl fortsätta mitt nya liv och gå och lägga mig i tid och läsa "Larklight" en liten stund, bara.

Läsa, vampyrer och Stockholm

Jag kan inte åka till Stockholm utan att gå in i Science fiction bokhandeln. Förra besöket hann jag inte köpa något, men nu såg jag till att ha tid. Efter att ha tittat mig omkring i denna fenomenala skattkista, valde jag två ungdomsböcker. Jo, jag får väl erkänna att jag är svag för det. Gillar fortfarande Harry Potter, Narnia, Nalle Puh och allt det där. Nyligen läste jag Spiderwick Chronicles. Men nu köpte jag "The Graveyard Book" av Neil Gaiman, som skrev boken till filmen "Stardust" och "Larklight" av Philip Reeve. Larklight verkar bra, det känns nästan med en gång om en bok är läsvärd. Det kändes med Spiderwick, och det känns med Larklight. Det räcker med att läsa första sidan för att konstatera god eller ond läsning på en bok, tycker jag. Det stämmer till 100% för alla utom för Alistair Maclean, han som skrivit Örnnästet, m fl. Han kan vara seg i början, men det tar sig.

Jo, jag läser gärna på engelska. Det ger en bättre läsupplevelse att läsa på orginalspråket, tycker jag. Synd att det bara är engelska som funkar för mig. Det enda språk som jag behärskar, förutom svenska. Ok, jag har pressat en tysk bok också, men det var  allt lite trögt i början. (Kärlekens språk, kan jag det? Det är väl annars en lingua som haltar lite).

Just nu tittar jag på vampyrer i förorten, "Låt den rätte komma in". Men jag tycker inte att jag kommer in i filmen. Kanske för att jag bloggar samtidigt, men eventuellt för att filmen inte är bra nog. Typ. Mycket vampyrer nu.

Hela vägen till Stockholm såg vi "Twilight". Jag trodde inte att det skulle vara så mycket romantik i en vampyrfilm, men det var det. Rätt okej ändå. Kanske böckerna är bättre. Jag uppfattade det som att det var en allmän åsikt bland eleverna, som t ex Inka. Hon skojade till det och sa att vi kunde väl stanna i Linköping, likaväl som vi stannade i Nyköping eller Krokek. Sån humor var för avancerad för mig, tydligen. Det tog väl tre minuter och tio frågor innan jag fattade att det var ett skämt. För övrigt gjorde jag inte bort mig, vad jag kan minnas. Jag brukar alltid få bjuda på mig själv. För några år sedan gick jag glatt och ledigt framför en elevgrupp utanför Sagerska palatset, och pekade upp mot fasaden och sa till eleverna att "Här bor statsministern" samtidigt som jag tittade intensivt in i fönstren. Då, plötsligt, går jag rakt in i en informationsskylt. Det tog tvärstopp. Eleverna skrattade så de vred sig. Trots mina smärtor skrattade jag med. På skylten kunde man läsa att statsministern bodde i huset. Tack för det.

För övrigt var halva trean i Stockholm, alltså. Samma resa som för två veckor sedan. Det gick lika bra, fantastiska elever vi har. Men det var så otroligt segt att ta sig hem, långa köer. Så 19.02-tåget fetmissade vi. Typiskt, just när jag tänkte att jag inte skulle ta bilen.

Igår såg jag film hos John Silver, piraten. Det skulle blivit en norsk film, med nazizombier; "Död snö". Men zombiefilmer är nog det jag ogillar mest av alla filmgenrer. Annars är jag inte kategorisk, men zombiefilmer... Suck, bara slem, yxor och kulsprutor med stela figurer som aldrig slutar gå. Istället såg vi "The Day the earth stood still", en sci-fi rulle som väl kanske inte var så där superbra. Men budskapet var toppen. Det var viktigt att börja bry sig om miljön, för att rädda planeten, annars så kom aliens och räddade planeten. Dock ej människorna som förstörde den.


Låt den rätte komma in slutade precis nu. Men, tyvärr, regissör Alfredsson, boken var bättre! Mer logisk och en tydligare moralisk linje. Jag gillade inte slutet i filmen, som är helt annorlunda i boken.

Det är toppen att sitta i lugn och ro och läsa en bra bok. En bra bok slår till och med en bra film. Det är något speciellt när ens egen fantasi spinner igång och man lever sig in i boken. Men visst, ibland händer det att man glömmer allt och simmar in i filmen också.

Nu väntar, sedan en bra stund tillbaka,  drömmarnas land för puckopeo.


Melodifestivalen - final words

Ja, nu är den mediahosade galan slut. Norge vann, och det var väl lite känslan man hade när man hörde låten. Det kunde vara en vinnare. Men det hindrar ju inte att man hade andra favoriter. Som Sverige, Finland, Bosnien Herzegovina och kanske Lettland.

Jag hade en melodifestivalsittning med några vänner. Tyvärr sprang jag i trappan mellan TV och kök, lite för mycket, så jag missade att lägga några väl valda sarkastiska kommentarer under tävlingens genomförande. Gästerna fick i alla fall en rabarberpaj att mumsa på under omröstningen. Och några hastiga kommentarer kunde jag fälla, som sig bör.

Det var faktiskt en otroligt påkostad show. Jag är kanske skeptisk, ibland, men jag blev impad av den genomskinliga bassängen som fälldes ner från taket. Det var riktigt häftigt med tjejerna som plaskade omkring. Lite på gränsen till gyttjebrottning och ja,... men klädsamt sedesamt, trots allt. Tyvärr, höll jag på att säga. Kanske var jag lite besviken över att inte kunna få bli moraliskt upprörd, också.

I fredags hade vi saftprovning. Väldigt trevligt. Vi tävlade lite om vem som kunde lista ut vilken saft som var vilken. Det var rätt seriöst. Varje person fick ett papper med fem ringar, varav fyra var namngivna; BOB, Festis, Mer och Caol Ila. Den sista ringen skulle man gissa fritt på. På ringarna skulle man ställa sina provglas som hade nummer på sig. B-jörn och jag som lagt upp leken, trodde det skulle bli lätt, eftersom alla dessutom fick en lapp med dryckens smakprofil. Men ack, vad svårt det var. Det märkte jag själv, eftersom B-jörn skött påfyllningen, utan att jag såg något. Mycket knepigt. Sen blev det ju lite svårare med, ju mer man provade. Lite mer ofokusherad. Shå efter ett tag shatt vi mesht och bara provade, shå att shääga. Hichk. Skämt åtsido, helt vanlig saft, alltså. Typ.

I kväll var det återigen en bjudning hem till mig, mini, med manliga grannar. Män, alltså, och ganska manliga med, för all del. Kvinnor kan väl också tillhöra kategorin manliga grannar, även om det är långsökt. Väldigt långsökt. Det finns kvinnliga grannar, av det motsatta könet, dessutom, som kunde kommit, men... Jag får väl jobba på min image och bli vad somliga kallar en gentleman. Någon gång. Om möjligt.

På slutet av melodifestivalen i lördags uppmanades man att tänka på nästkommande melodifestival och skicka in sitt bidrag. Puh! Hade liksom precis kommit i mål med årets festival. Precis som man kände för att bara pusta ut och släppa allt.

Som nu... Klockan är sen, sen, sen.

Melodifestivalen delfinal 2

Hjälp. Jag får spatt av det där paret som leder melodifestivalen. De går så totalt i otakt med varandra. Och han tar hennes hand, leder henne runt, håller henne intill sig. Konstigt.


Ha, ha, Serbien, mikrofonmuffen. Otroligt. Denna semifinal har helt fantastiska inslag. Ja, förra omgången hade ju i och för sig Stålmannen. Men ikväll; falsksång, dansande dvärgar från Albanien. Cowboyen från Danmark, hmm. Vet inte riktigt vad jag ska tro. Gammeldans från Slovakien. Iceman i Slovenien. Romerska soldater i Ukraina och från Nederländerna fest i medelålders smaklöshet. Men resten var väl typ hyfsade och kanske var en del låtar bättre än framträdandet. Kanske - och en del bisarra uttryck har ju ändå ett underhållningsvärde.


The magic button. Knappen från hel-t som de svenska kommentatorerna sa. Button, button. Bara tryck för...


Jag hoppas Lettland kommer med, hoppas... Nja, det ser mörkt ut. Norge då? Tre kvar... Åh, Estland, de svarta svanarna med fioler. Norge och Grekland kanske borde... Ja, Norge. Nu står det mellan Grekland och Lettland, ja, Lettland är väl chanslösa, jag vet. Men ändå. Jo, Grekland fick sista platsen. Ja, ja. Den var okej.

Ska vi få samma programledare till finalen, då vet jag inte... Suck. Oj, vilken tur, det blir nya. Toppen. Det kan bara bli bättre!


I morgon kommer ett spännande program "Tingeling the Full Story", 21.00 på SVT1. Mycket kul. Krockar visserligen med annan aktivitet. Men på något sätt...


Idag hade vi KDU, MUF, CUF, Ung Vänster, Grön Ungdom och LUF hos oss på skolan. Det kändes som det funkade och blev ganska bra. Det var kanske 50 elever i Aulan, och de var tysta och respektfulla och lät den som hade ordet få tala. Fantastiskt. Nästan så man blir lite rädd att de ska vara för snälla. Kanske. Ungdomspolitikerna var helnöjda med eleverna och skolan, sa de när jag pratade med dem efteråt. De ville gärna komma tillbaka, även om det inte var valår.


Inför framtiden ska jag försöka vara gentil. Ska försöka. Charmigt leende och snygg frisyr, glida ut ur konfliktzonerna.

Äntligen fick jag bredband, det dök under kvällen, så jag får skicka det nu på morgonen i stället.


Semifinalen i melodifestivalen

Ha, ha. Kalinka, kalinka. Ryssland, det där gjorde vi redan i Sverige för flera veckor sedan! Tingeling, tingeling... Skulle vara kul att se någon mixa ihop de olika showerna. Det enda som skilde var att det var betydligt fler militärer och inga stjärnor där bak på rysslands parad-parodi på sig själva. Fast - det var väl ingen medveten parodi, tyvärr.

Jippee, Sverige och Finland gick vidare!

Läggdags för puckopeo, ska läsa mer om Palmemordet i romanform a la Leif GW Persson. Polisspåret, tycks ju vara hans ledande teori.

Rast - ordfajt

Lunchrast. Ämne: pojkar blir män, men när? Samt flickor blir kvinnor, men när?

Hur var det nu igen... Pust, jag lyssnar på inför melodifestivalen samtidigt så jag är lite halvstörd. Så summan - hur störd jag egentligen är nu, ... Ja, ja. Oj, Ukraina hade något choklad/läder/naket - ja helt enkelt porrigt bidrag. Helstörd. I alla fall. Puh, här kom Estland. Svala tjejer i långa svarta klänningar som spelar fiol. Nu kan jag koncentrera mig.

Pojkar blir män, ja det är enkelt, tyckte Småland, för lumpen och soldatlivet fixade det. Klyschigt, och alla blev väl inte övertygade. Alla gör inte lumpen, heller. B-jörn tittade generat omkring sig. Man eller pojke? Trots allt tyckte de flesta att det på något sätt ändå var ganska lätt att säga när någon gick över gränsen. Vad det var, förblev ganska oklart, men det fanns något. Det var bra mycket svårare med tjejer. När blev de kvinnor. Ingen nämnde den självklara klyschan, när de blev mammor. Kanske av hänsyn till en och annan som skulle tända till på det förslaget. Eller bara för den allmänna kortslutning som uppstod. Det blev liksom tyst, frågan upprepades av flera av kvinnorna/tjejerna runt bordet och av någon anledning tittade de på mig, som om jag skulle rädda dem. Vilket upplägg, jag kände retstickan vakna till liv, så jag drog till med det något dunkla svaret på frågan, när blir tjejer kvinnor: "När män gör dem till det..."

(...know whatahmean, nudge nudge, know whatahmean, say no more?) Fånigt, javisst. Men ett öppet mål måste man skjuta på.

Fikarast. Ämne: gentlemän, nobla killar eller patriarkala reliker?

Tyvärr har jag personligen väldigt svårt för det där med gentlemannabeteende. Så ålderdomligt. För min del dog det med jämställdheten. Man kan inte ha gentlemen i en jämställd värld, för gentlemän kommer ur en tid då kvinnor ansågs lägre stående och då det var något särskilt med män som behandlade kvinnor med den respekt vi finner självklar idag. Då betydde det också att eftersom kvinnor var svagare skulle man bära deras väskor och hålla upp dörrar. Dessutom skulle man hjälpa till då det blev något krångligt, för de var ju inte bara fysiskt klena.

Nåväl, så tolkar inte alla begreppet. Tittar man i uppslagsverk så betyder ordet gentleman, nobel, ädel, att bete sig som bildad och som i de högre samhällsskikten. Så det kan lika väl betyda just det. Allmänt juste, Richard rättrådig och vänlig. Men med det lilla extra, med klass och stil. Det sistnämnda är nog väldigt viktigt, för att behålla ordets ursprungliga karaktär.

Småland tyckte också gentlemannabegreppet hade en allmän unken doft av malkulor och gamla svenska svartvita filmer. Ms Austen hävdade begreppets moderna kvalitéer och menade att genlemän fanns här och nu. Bildligt talat, inte i hennes närhet, förstås, tittade stint på puckopeo.

För mig har begreppet en kulturell ryggsäck, ordet ingår i ett idékomplex med andra värderingar än de vi har idag. Kallas en man för gentleman, då är han en player för mig. Det är en gädda som lurar i vassen på en liten aborre som fortfarande tror på sommaren. Hmm... Sorry, jag är rätt svartsynt. Men så ser jag det. Det är en kille som spelar ett socialt spel och han gör det väl. Vem kan väl se igenom fasaden? Svartsynt, som sagt. För mig är det just ett begrepp som har sin betydelse i förhållandet mellan man och kvinna. Annars finns det ingen anledning att använda just ordet gentleman. Eller? Det är väl en man som är gentle mot kvinnor?

Men samtidigt, inget är väl så helt rigoröst betingat att ett begrepp måste tolkas på enbart ett sätt. Kanske kan en man vara gentleman, i förhållande till alla omkring sig. Det vore väl ett ideal att sträva mot. Kanske även kvinnor kan vara gentlemän? Bara vi kopplar bort den där historiska, kulturella bördan. Samtidigt blir det ju lite märkligt med en kvinnlig gentleman. Gentlekvinna låter ju dessutom knepigt. Du hör ju själv, ordet är arkaiskt, från tiden med prostinnan och läkarinnan. Svenska -40-talsfilmer, helt enkelt.

Men. Gentlemen finns här och nu, eller? Roger Moore kallas i SvD för "... en gentleman med humor"  Jo, han har stil, den mannen. Han är ju gammal nu, men vilken stil han hade i Snobbar som jobbar, Helgonet och ja, som James Bond. Fast han var bättre, på sätt och vis, i TV-serierna. Han är dessutom väldigt trevlig. Han är väl inget helgon, men jag kan köpa att han är en riktig gentleman, ändå.

För övrigt säger Roger Moore i en intervju på svt play att han aldrig haft ett "argument" med sin fru. De grälar inte, de umgås inte på det viset. Fantastiskt. En gentleman skulle väl aldrig ens bråka om begreppet gentleman med en kvinna/tjej. Lugnt och fint skulle han lämna området om det började hetta till, med ett vänligt, charmerande leende på läpparna och håret i en perfekt frisyr.

Puckopeo är sinnebilden för en gentleman. NOT.

(Det var väl sista gången jag använde det ordet, NOT, i alla fall. Lite störigt.)


Litet inlägg - NOT

Jag såg det sista på en intressant dokumentär; Dokument inifrån - Den svåra kärleken som mest handlade om tjejer som var -70talister. De ville både leva livet, göra karriär, finna sig själva, hitta den perfekte partnern och skaffa barn. Självklart, vem vill inte det. Men problemet var väl just att kraven var högt ställda och det var svårt att få allt. Karriären tog tid, leva livet tog tid, partnern hade fullt upp med sitt liv, så det där med barn kom sent. Den biologiska klockan var många omedvetna om, märkligt nog. Men även om man visste det, att det kan vara svårt att få barn som förstföderska, från 35 och uppåt, så ja, ... ändå skulle livet levas, karriären och allt det gick först. Fast gnaget fanns där. Hmm... dokumentären var mer intressant än min sorgliga sammanfattning, känner jag. Det handlade mycket om fertilitetskliniker och donationer också.

Jag saknade killperspektivet. I jämställdhetens namn måste jag säga att jag är förvånad. Det var INGET om män som vill ha barn och vilket taskigt läge de befinner sig i. De kan ju varken fixa barn själva eller - i praktiken - adoptera som ensamstående. De kan väl lida lika mycket som kvinnor i sin längtan efter barn? Mycket snett perspektiv.

Så var en helg över. Puh, så trött jag varit hela söndagen. Konstigt. Jag tänkte på att man som husägare har det rätt besvärligt med att hålla efter tomten. (Utan att nämna huset.) Jag har kantskurit grusgången, klippt gräset, krattat, dragit maskrosor.... Det är lätt att skriva, men tar osannolikt mycket tid i anspråk att göra. Samtidigt - det gör stor skillnad. Jag är glad att det är gjort. Det ser nästan välskött ut, på håll. Men istället kunde jag, om jag bott i lägenhet, varit fri att göra massor annat. Wowa, shoppa, pubba, läsa och se på TV. Å andra sidan finns numera en skön gräsmatta att ligga och sola på, körsbär och äpplen i träden i höst, vinbär och blommor att plocka. Man kan grilla ute och bjuda hem folk. Sjön ligger ett stenkast bort...

Summer time, when the living is easy, ... kanske det, NOT. Jag höll på att fippla med badrummet en sväng, och medans jag släpade verktyg uppför trappan, så tänkte jag på ett praktiskt  problem och bollade lite lösningar  "... om jag har lite tur så..." Där stannade jag upp och skrattade till, sarkastiskt. Tur, jag? NOT:

I alla fall så tittar jag på mina barn som sussar i rummet bredvid. De ser så fina ut, när de sover. Trygga, lugna. Även om jag inte fann den perfekte livspartnern så fick jag i alla fall två rara barn. Alltid nå't

Utskrattad - glad ändå

Vi åkte till Stockholm med eleverna, för att besöka Riksdagen, Hare Krishna och gå en medeltidsvandring. De sistnämnda aktiviteterna var obligatoriska, valbara, sinsemellan uteslutande  Dvs, man kunde välja antingen H K eller medeltidsvandring. Riksdagen var ovanligt seg, men tog sig lite på slutet då vi fick gå omkring i byggnaden. Jag följde gruppen som valt medeltidsvandring, och det avslutade vi med. Kvinnan som tog hand om oss, var arkeolog och mycket sympatisk. Hon berättade saker som att uttrycket "Se upp!" hade sitt ursprung ur varningen som ropades från fönstret när man tömde pottan på gatan. Medellivslängden på medeltiden var 34 år, för män, och 31 för kvinnor. På skeletten kunde man se förslitningsskadór på leder, knän och armar. Folk bar mycket, kanske tegelsten för att bygga staden, och satt på knäna i båten vid fiske. Eleverna konstaterade att jag gick på övertid. Jo, sa jag, jag sov vanligvis i en kista på dagarna. Men med lite trixande kunde jag vara uppe i ljuset.

Mitt mål vid varje Stockholmsresa är att köpa en ny bok på Science Fictionbokhandeln , men på vägen till bussen från Järntorget, var det tight med tid, så jag hann inte. Jag hann nätt och jämt köpa en strut med glasskulor. Mums, men inte så gott att hetsäta utanför bussen. Lite bättre med kaffe till, tänkte jag, och gick för att hämta kaffe. Men Ms Austen och Meat Loaf skrek och ojade sig för att glass var förbjudet på bussen. Jag slickade lite extra medans jag hämtade kaffetermosen och sa att Mr Gun faktiskt hade bokat en plats, som numera var ockuperad. Eleverna hörde våra illuminerade stämmor. Lätt irriterad och ganska fumlig i händerna av de kalla vindarna från Mälaren, hällde jag upp en kopp. Sedan några droppar mjölk ur en plastpartykanna. Då lyckades jag skvimpa omkull allt kaffe, så det rann ut över kullerstenarna. Ett mindre fint ord, undslapp mig. Jag råkade titta upp och i bussen såg jag säkert tio ansikten klistrade mot rutorna, skrattandes. Kunde inte låta bli att skratta själv åt eländet. Gjorde en liten markering med handen, som om jag kissade. Ännu mer skratt. Då såg jag en okänd lockhårig brunett sitta strax intill. Hon tittade också på mig och skrattade. Jag hällde upp en till kopp. Nu lyckades jag utan att spilla, men den utspillda vätskan under termosen såg ofräsch ut.

Vid förmiddagsfikat i morse såg jag en liten skål med kinesiskt godis. Ja, det var typiskt kinesiska tecken på pappersomslagen. På skålen var tejpat en lapp: "Have a candy small, before P-O takes it all." Det måste vara godis från kineserna, de från inre Mongoliet, tänkte jag. Det kändes som om min förkärlek för kakor och godis nått jorden runt. Till och med kineserna visste det. Många arbetskamrater skrattade åt lappen - eller åt mig. Vet ej vilket.

Något mer hände, men det är ur det aktiva minnet saligen hädangånget.

Under eftermiddagsfikat uppstod en ordstrid, som kanske var mer ansträngd än roande. Onämnd sa att det var allmänt känt att frikyrkofolk gifte sig och parade ihop sig i större utsträckning än andra. Men jag kunde inte riktigt hålla med. Jag känner, från Mullsjö - och Linköping, många singelkillar. Ja, men de som förblev singlar var ju kufar, sa Onämnd. Det var verkligen taskigt sagt, tyckte jag, och började bearbeta Onämnd verbalt. Kanske menade hon mest att provocera, jag vet inte. När jag provocerar brukar jag i alla fall göra ganska tydligt, åtminstone efter ett tag, att jag spelar teater. Det händer till och med att jag ber om ursäkt.

Kanske borde jag lite be om ursäkt för mitt förra inlägg. Det kunde tolkas som lite taskigt mot killar som gillar killar, bara för jag blev lite irriterad på tjejerna i Melodifestivalpanelen som bara gillade glamorösa tjejband, men inte killband med en mer utpräglad orakad och grov industrilook. I efterskott inser jag att panelen, möjligen förutom svensk-finsken, verkligen tycker att Melodifestivalen ska vara glittrig och glamorös. Det är liksom stilen, precis som man har en särskild klädkod varsom helst, t ex på Nobelfesten. Men jag undrar om de verkligen tänker rätt, de i panelen. Man kan väl knappast kalla Hard Rock Haleluja-bandet för att ha en särskild glamorglans?

Fånigt skrattade vi till, när Fanny berättade om en skön trädgård och ett hus. Hon såg fram mot att fika och ha fester där. Kanske drunkna i bäcken som rinner förbi... Nja så våta fester får man väl hoppas Fanny slipper, jag sa att det vore väl bättre att satsa på att drunkna i bäckenet. Ms Austen och Fanny stirrar plötsligt på mig. Jag bad försiktigt om ursäkt, det är ju fredag, sa jag. Något roade av det plumpa och kanske rätt dåliga skämtet var de möjligen ändå. Pust. Efter "taktil" går det bara utför, för puckopeo.

Nu är jag så trött och seg efter en lång vecka, en lång dag i Stockholm, en pressad arbetsdag och innebandyspel som var hårt och skoningslöst. Ja, vi förlorade två gånger... Dessutom blev jag bortfintad och släppte in sista målet. Grrr.

SOOOOooooovvvvvaaaaa.


Skatt och skratt

Skattad och klar. Så skönt. Och lite tillbaka, kanske kan man unna sig något framåt sommaren. Typ en läslampa, i alla fall.

Nä, nu blir jag lite trött. Återigen ser jag, som got, svensk och europé det bildtade programet Inför melodifestivalen. Men så taskiga panelen var mot Lettland. Fetnolla av Serneholt? Nä, som sagt, det var grymt. Den gillade jag ändå, minst i klass med Irland, som med sitt tjejband fick oförtjänt kred. Bara för de var tjejer, kändes det som. Nu fick de manliga killarna från Lettland smisk av av alla tjejer och killar med sexuell läggning som jag tror jag inte delar. Enbart den svensk-finska snyggingen delade min uppskattning och gav den åtminstone lite verbalt plus. Bra text och ett poäng. Christer Lindarv blir nästan nervklen av den. Nä, kom igen panelen. Lite tuff musik musik som slår mot bossen, måste de väl kunna tåla. 

Serbien hade ett otroligt komiskt inslag. Vilken kille, som Lindarv sa, en blonderad mikrofonboll. Bra tryck i låten. Ha, ha. jättekul. Fast tjejen som bara var något slags pynt, snygg, gav knepiga vibbar i sammanhanget.

Ahh, Norge, med Fairytale. Mycket spännande, det kan gå riktigt bra. En bra låt, bra kille, äkta och unikt på något sätt. Fet femma från Serneholt... Ja, från hela panelen, tror jag.

Slovenien - wow, vilken blondin, och låten - Abba gifter sig med James Bond. Hon såg ju dessutom ut som Agneta. Det gillade jag, lite. Sen fanns det inte mer att kommentera. Resten var sådär. Underligt hur panelen ger utsmetade degiga dussinbidrag tämligen höga poäng emellanåt.


Nu ser jag på Dollhouse, igen. Det gillar jag. Kul. Helt knasig och konstig serie. De som är "The dolls" är människor som töms på sin personlighet, vilken sparas i ett separat minne, och sedan fylls "dockorna" med andras minnen och personligheter för att lösa specifika uppdrag. Oftast med intima inslag, men även andra, som kan bli farliga.


Nja, det blev väl en ganska ytlig blogg, det är något som skaver i huvudet, som verkar vara lite djupare, men jag kommer inteåt det, så jag får väl sluta nu, rå.


Landa

Det tar några dagar att landa efter tunga arbetsdagar och slitsamma helger. Kanske för att en förkylning spökar i bakgrunden. Två orkeslösa dagar - men under kvällen kände jag att tröttheten började släppa sitt grepp över kroppen och knoppen. Huvudknoppen. Den upptill. Som man sätter mössan på. Av ylle.

Det är lördag kväll och förutom att sätta sina långsökta, tvetydga spår i texten, så har vi firat med lite popcorn och lördagsgodis. Blygsamt, jo. Skrev upp ett antal saker att göra på listan. Men jag skrev listan för sent, så jag missade... 1. Pojkens flöjtspelsfinal inne i stan. 2. Flickans kalas hon skulle gått på. Därefter skrev jag listan. Så här mossig i roten brukar jag inte vara, det har verkligen varit något fel med mig. (Jag hör att du invänder, det är bara gamla vanliga puckopeo. Men faktum är att jag brukar minnas åtminstone barnens saker och det jag upplever som väsentligt för egen del. Suck.) Nåväl, barnen är lika glada ändå. Faktiskt.

Att göra listan innehåll enbart väsentliga saker. Men ändå blev den lång och omöjlig att komma i mål med. Jag kunde pricka av två saker av tio efter dagens slut. En sak jag bara till hälften, knappt, kunde pricka av var att ta fram utemöblerna. De såg så trista ut, helt grå i träet. Så jag slipade och oljade in dem. Det tog ju lite längre tid än planerat, så man kan förstå att listan havererade. Dessutom passade jag på att slipa ytterdörrarna på huset och olja in dem med. Även de hade grånat - och blivit smutsiga. Det stod inte på listan, alls, men det kändes rationellt.

Mullsjö fick en påhälsning igen, av sin förlorade son. Jag fick anledning att åka dit eftersom min mor olyckligt nog fick spendera en tid på sjukhuset. Lyckligt nog, blev den oväntat kort, och hon kunde skrivas ut före helgen. Puh. Det är allt lite psykiskt pressat när ens föräldrar blir föremål för vård. Barnen och jag sov halva dagen i Mullsjö. Märkligt, men jag känner igen mönstret. Min bror brukar också sova mycket när han kommer hem och X:et blev rena murmeldjuret i förlädramiljö. Det är väl på något vis så att man slappnar av, lite extra, när man kommer hem-hem.

Vad är hemma? Jag vet att vi hade en underlig jargong när jag pluggade på Universitetet. Då var hemma, studentrummet eller lägenheten. Men hem-hemma var Mullsjö, förståss. Andra personer kunde ju ha föräldrar som flyttat när barnen flög ut. Då kunde de tala om hem-hem-hemma - som var orginalhemmet - det numera utflugna huset/orten. Hem-hem-hem-hemma - var det däremot ingen som tog upp. Kanske var vi alltför hämmade, redan.

På TV lämnade jag en Rosa Pantern film, med Peter Sellers, på inspelning. Jag hade precis sett färdigt "The Darwin Awards", en ganska bra film, så det räckte för idag. Suck, man saknar lite att lite slött titta på en film, skratta lite och kommentera den med någon. Delad glädje är verkligen dubbel glädje. Ms Austen menar däremot att det finns bra mycket bättre saker att göra tillsammans än att se på film. Vad menar hon, egentligen? Wowa? Jag minns en kille, Mats, som åkte jorden runt, ensam. Han firade jul någonstans i USA.. Det var väl sådär, sa han, det hade varit roligare om man varit två, slog han fast.

Efter en lång dags natt, som det nästan känts på grund av den allmäna lojheten, så har jag till slut hamnat på rätt plats, här i sängen. Fingrar lite på Barbara och känner att man landar, liksom planar ut och så svävar bort.

RSS 2.0