Sommar, sommar...

Regnet, det bara öser ner, typ. Jag var på Liseberg i torsdags. Det regnade hela dagen. Vid 18-tiden slutade det, efter sex timmar i varierande ösighet. Hinkvis, forsvis, duschvis, ungefär. Utkommenderade ungdomar stod med skrapor och motade bort mindre pooler, som bildats spontant här och där. Jag hade tagit på mig gympadojor och hoppade mellan pölarna, jag var torr säkert i trettio minuter, sen skulle jag gena genom en av de där tomma köserpentinerna, med rep och pinnar. Plums, sen lät det skwitch, skwitch om skorna. Jag tog av mig strumporna och vred ur vattnet. Sen slutade det låta, i alla fall.

En liten tröst var att det åtminstone var korta köer. Hela dagen - och kvällen. Rakt in till Balder, rakt in till Kanonen. Barnen kunde springa mellan gungorna och de roterande bilarna.

Barnen, ja, de hade regnjacka och byxor, av helt juste kvalitet. Men ändå var de fullkomligt genomblöta in till underkläderna, märkte jag när vi bytte kläder och skor innan vi åkte hem på kvällen.

Nu har körsbären börjat mogna, härligt. Jag känner mig som en apa, som ska till och dingla i träden hela tiden.

En annan sak som årligen återkommer är bärplockningen. Nu har jag både jordgubbssylt och blåbärssylt. Till och med en burk hallonsylt och två drottningssylt. Tänk att jag finner sånt nöje i att samla och hamstra. Knäppt eller vad? Förra året fanns det knappt några blåbär att plocka, så i år har jag varit ute två gånger för att bunkra upp. I Mullsjö fanns det enorma mängder 200 m från huset, i skogen. Smidigt, jämfört med det ställe jag har här i Östergötland, utanför Godegård, Motala. Det är en sån skillnad på att knalla ut, plocka och gå hem och fika, istället för att göra en dagstur - som dessutom slutar med maginfluensa. Nåväl, det är väl inte varje gång.

Ärligt talat vet jag inte vad som driver mig. Kanske är det att jag tycker att det är en sån waste med goda bär som ruttnar bort i skogen, istället för att bli nyttig, konserveringsmedelsfri sylt till frukosten. Och sen det där idiotiska med att köpa något som finns "gratis" i spenaten. Gratis - blåbären är ju inte helt gratis, för arbetet kostar ju på, men ändå. Sockret kostar ju med, förstås. Men... inte mycket.

Jag känner mig helt udda, som håller på med att plocka bär. Det kan ju inte vara många nuförtiden som gör sånt, som är yngre än 65. Ungefär som gammeldans. Sommar, sommar sommar, det är dans vid folkets park.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0