Ekologisk mat är omoralisk?

Jo, alltså, för att förtydliga det lite. Det kan verkligen vara så att ekologisk mat är omoraliskt att välja, framför vanligt producerad mat. Titta på bloggen "Sista bloggen", där jag hänvisar till svt play, Aktuellt 21.00 och intervjun med Marit Paulsen. Hur är det omoraliskt undrar Röde Baron. Jo, helt enkelt, för att skriva på näsan, därför att det använder dubbelt så mycket åkermark att producera ekologiskt. Om vi accepterar påståendet att jorden inte förmår att föda hela världen med den produktion vi har idag, så följer att vi inte kan välja ekologiskt. Vi tar mat från hungrande människor, när vi lyxar med ekologiskt. Fördjupad argumentation och sakkunskap finns i inslaget från Aktuellt 21.00.

Röde Baron säger att ekologiskt är det enda hållbara i längden. Det stämmer naturligtvis. Men då måste vi i längden minska på jordens befolkning. Just nu är däremot ekologiskt förmodligen INTE hållbart därför vi inte kan föda jordens befolkning med existerande jordbruksmark. Eller? Det är viktigt att lyssna på forskarna i denna otroligt viktiga fråga. Just nu vore förmodligen det bästa att jämka mellan ekologiska produktionsmetoder och traditionella, för att minska giftanvändingen och övergödningen. Däremot får man inte glömma att problematisera det faktum att ekologisk odling kräver större mekanisk bearbetning - därför slukar den produktionsmetoden mer diesel i sista led. Vilket väl får anses vara märkligt och lite motsägelsefull.

Oj, nu fick jag springa runt och släcka lamporna, blä, värdelöst att sitta vid en ljus skärm, får sänka skärmljuset. Men lite får manifestationen kosta på. Ska kolla om grannarna släckt med! Earth hour, here we go.

En trevlig kväll hos B-jörn i går kväll. God mat och otroligt god chokladtårrrta. Grrr. Två stora hundar, men det gick bra. Börjar vänja mig vid att hundar kan vara snälla och inte bara morra och bitas.

Kaklade badrummet idag, till 30%. I alla fall något. Sen tog ju fästmassan slut och kusin Lagård kom, med fru och fyra barn - samt en kompis till dem. De virvlade in som en tornado, åt mig ur huset, skrattade och busade, och sedan drog de. Puh. Väldigt roligt och upplyftande.

Jag spanade lite på grannarna och, faktiskt, alla utom en har släckt. Däremot har många på lite utebelysning och en och annan fusklampa. Earth hour - a ok.

Kommentarer
Postat av: Röde baron

Okunskap föder okunskaper...



1:Ekologisk odling kräver inte dubbel odlingsyta!

2:Ekologisk odling kräver till viss del mer mekanisk bearbetning...men konventionell odling med handelsgödsel är en av de mest energikrävande och resursslösande odlingsformer...oavsett om man räknar i diesel eller olje/kolförbränning!

3:Det är ekologiska odlingsformer som ENDAST är framgångsrika i sydamerika, asien och Afrika, de konventionella bidrar till skogsskövling och jorderusion!

DVS att återgigen så är de ekologiska odlingsformerna endast de hållbara...och glöm inte att även Aktuellt har svårt för källgranskning...

o så en liten detalj...under 30-40 talet var Sverige en av de största exportörerna av spannmål inom Europa...detta var innan den kemiska bekämpningsmedlen slog igenom och all annan "normal" växtförädling mer eller mindre gick upp i rök...



Ja...nu blev du kanske lite klokare...

2009-03-29 @ 18:37:36
Postat av: Anonym

Klokare? Puckopeo är per definition inte särskilt klok.



Röde Baron, hör detta.



1. Ekologisk odling av vete kräver dubbel areal än konventionell odling. Överhuvudtaget får man mindre skördar av ekologisk odling - i alla fall i Sverige. Jag tror inte det är särskilt kontroversiellt att hävda, snarare är det allom bekant. Proportionerna kan kanske diskuteras, men just i fallet vete ska det vara 1:2.



Ja, så kanske du blev lite klokare!



Märk väl, jag är för ekologisk odling, men det förefaller vara ett komplext problem om man ska ta hänsyn till alla faktorer. Gifter och hela soppan med multinationella växtförädlingsföretag i u-länderna som t ex kan lura indiska bönder att belåna sig för att få större skördar med speciella utsäden och avtal... Det är omoral.

2009-03-29 @ 22:12:13
Postat av: puckopeo igen

Röde baron får gärna komma med källhänvisningar, så man får lite fakta att ställa mot varandra - istället för åsikter. SLU är ju ändå ganska tunga. Kan du ställa upp något tyngre? Det här var ju spännande! Ideologiskt är jag helt på ekologiska sidan, fullt ut, liksom min gode farfar, bonden, som inte ville döda blasten på potatisen med gifter, utan hackade sönder den mekaniskt för att maskar och insekter inte skulle dö i jorden.

2009-03-29 @ 22:23:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0